Kruche pierożki z jabłkami

4.49 (195 ocen)

  • Łatwy

Szybkie i łatwe do zrobienia :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - masło: 15 dekagramów
    - cukier: 5 łyżek
    - żółtko: 2 sztuki
    - kwaśna, gęsta śmietana: 2 łyżki
    - jabłko: 6 sztuk
    - cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Chłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Obrać jabłka i podzielić na 8 lub 12 części. Posypać lekko cynamonem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wykrawać krążki. Kłaść kawałek jabłka na krążku i zawinąć jak pieróg. Pierożki układać na natłuszcznej blasze i piec w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru. Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować