Kruche migdałowe ciasteczka z kwiatami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kruche migdałowe ciasteczka z kwiatami

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 200 g mąki pszennej,
    - 100 g masła (zimnego),
    - opcjonalnie 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g,
    - szczypta soli,
    - 1 jajko,
    - ok. 50 g cukru pudru.

    Dodatkowo:
    Suszone płatki kwiatów - chaber, róża, piwonie.

    Lukier królewski:
    - 1 białko (ok. 30 g),
    - 150 g cukru pudru,
    - ok. 5 kropli soku z cytryny,
    - barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche migdałowe ciasteczka z kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką. Wykrajamy serca. Żeby lepiej odrywały się od blatu podsypałam mąką trochę i podważałam nożem i przekładałam na nożu na blachę. Układamy na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. wówczas ciasto nie zleje się, a wzorki zachowają swoje kształty. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 7 - 10min lub do zezłocenia się brzegów. Wyjmujemy studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem, posypujemy kwiatami.

    Lukier królewski:
    Cukier puder przesiewamy przez sito. Dokładnie rozdzielamy białko od żółtka, wlewamy je do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy mikserem ok. 10 minut na niskich obrotach (najlepiej ręcznym używając mieszadeł, a nie ubijaków do piany). Dzięki temu zabiegowi niepotrzebnie nie napowietrzymy lukru i nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrzne na wierzchu, które mogą być później widoczne na wierzchu pierniczka). Pęcherzyków pozbywamy się delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Możemy zrobić go kilka godzin wcześniej żeby pęcherzyki zniknęły albo lukrować na drugi dzień. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier, dodajemy odpowiednią ilość barwnika, w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Ja do pastelowych kolorów użyłam dosłownie na czubeczku wykałaczki barwnika różowego. Gotowy lukier przekładamy do foliowego rękawa cukierniczego, z najmniejszą okrągłą tylką Wiltona nr 1 lub robimy malutką dziurkę w jednorazowym rękawie cukierniczym. Najpierw obrysowujemy kontur na ciasteczku, a następnie wyłożyłam odrobinę lukru po całości. Wykałaczką rozprowadzałam po całości. Na lukier posypujemy płatki kwiatów. Konsystencję lukru możemy zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka/soku z cytryny lub wody (najlepiej robić to wszystko kropelka po kropelce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować