Kruche maślane ciasto z masą jabłkową

4.98 (165 ocen)

Idealne jesienne ciasto. Na zewnątrz zimno a my możemy rozgrzać się ciepłą herbatką i porcjąciasta z dodatkiem pysznych,zdrowych,polskich jabłek.

Składniki:

  • Kruche maślane ciasto:
    2 szklanki mąki
    180 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki wiórek kokosowych
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko

    Masa jabłkowa:
    300 ml śmietanki kremówki
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki mąki
    szczypta soli
    cynamon wedle uznania
    1,5 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche maślane ciasto z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche maślane
    ciasto,podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1godz.
  • 2. Dno blachy (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć większą cześć ciasta. I lekko podpiec w piekarniku
  • 3. Jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki lub kostkę.
  • 4. Masa jabłkowa: W misce utrzeć żółtka z cukrem,cynamonem i
    solą,dodać śmietankę wymieszaną z mąką,mieszamy.Dodać jabłka i dokładnie
    wymieszać.
  • 5. Masę wlać na popieczony spód.
  • 6. Na masę potrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
  • 7. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do chwili ścięcia
    się masy (około 1 godz.)
  • Kruche maślane ciasto masą jabłkową 8. Studzimy w formie i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK

To może cię zainteresować