Kruche kakaowe grzybki

0 (0 ocen)

Pyszne i bardzo szybko znikające kruche ciasteczka w kształcie grzybków. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    150 g mąki pełnoziarnistej
    250 g miękkiej margaryny lub masła
    150 g cukru
    30 g mocnego kakao jeśli nie jest za mocne można dać więcej
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%

Kruche kakaowe grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Następnie wsypujemy przesiane kakao. Gdy połączy się ono z masą maślaną stopniowo dodajemy pozostałe sypkie składniki. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat i szybko zarabiamy.

    Wstawiamy na godzinę do lodówki, by się schłodziło.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.

    Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15 minut.

    Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy