Kruche gwiazdki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciastka piernikowe, które można jeść od razu

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka przyprawy do pierników
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    1 jajko
    Uwaga: szklanka 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka

Kruche gwiazdki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  • 2. Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem.
    Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody. Do lukru dodałam po kropelce barwników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować