Kruche garnuszki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą i zostawić na całą noc. Na drugi dzień... Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, proszek, żółtko, śmietanę i margarynę. Ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść, jeśli się bardzo klei to dodać więcej mąki. Z ciasta wyciąć 6 kół, wyłożyć nimi foremki do babeczek i odstawić do lodówki na 30 minut. Z pozostałego ciasta wyciąć 6 mniejszych kółek na pokrywki, a na środku każdej położyć kulkę która będzie służyła jako uchwyt. Z folii aluminiowej wyciąć 6 kwadratów, wyłożyć nimi ciasto a do środka wsypać suchą fasolkę. Piekarnik rozgrzać do 190'. Babeczki i "pokrywki "wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyrzucamy folię z fasolą i pieczemy babeczki aż się zarumienią. Pokrywki wyciągamy wcześniej żeby się nie przypaliły :-) Farsz: Pieczarki obrać i umyć, pokroić w kostkę, grzyby opłukać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć grzyby aż będą miękkie, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Na koniec dodać sól, pieprz i pietruszkę. Po upieczeniu nadziewamy babeczki farszem, smakują dobrze na zimno i na ciepło.
Komentarze