Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

4.5 (194 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 gram mąki tortowej
    4 jajka
    250 gram margaryny
    8 łyżek cukru (do ciasta)
    3 łyżki cukru pudru (do bezy)
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12-15 śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier zwykły i cukier waniliowy, margarynę zagniatamy na kruche ciasto. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto częścią ze skórka do dołu. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, aby utworzyła się lśniąca beza. Wykładamy ją na śliwki, a potem ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część kruchego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, aby beza nam nie opadła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować