Kruche ciasto ze śliwkami.

4.48 (147 ocen)

W sezonie jesiennym zawsze u mnie gości ciasto ze śliwkami. Kruche, słodko-kwaśne, z pyszną pianką waniliową.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag cukru kryształu
    1 margaryna
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy.
    śliwki węgierki

    Pianka bezowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 budyń waniliowy bez cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Kruche ciasto ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę, żółtka, cukier,cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • 2. Zlepione ciasto podzielić na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę, a 1/3 ciasta zamrozić.
  • 3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i budyń waniliowy. Dokładnie ubić na sztywno.
  • 4. Śliwki umyć, wypestkować i poukładać na cieście w blaszce skórką do dołu. Następnie wyłożyć pianę z białek. Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto. Ciasto piec w temperaturze 180*C przez 45 min.
    Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować