Kruche ciasto z truskawkami i bezą

5 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Błyskawicznie znika z blaszy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szk mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g cukru pudru
    300g margaryny
    5 szt jaj
    1,5 szk cukru
    300g truskawkek
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i oszypułkować. Większe przekroić na pół. Kilka truskawek odłożyć i pokroić w plastry.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę. Jajka rozbić, oddzielić białko od żółtek. Żółtka dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
  • 3. Od ciasta oddzielić mały kawałek. Obydwa kawałki ciasta włożyć do lodówki na 10 min.
  • 4. Białka ubić z cukrem.
  • 5. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć truskawki pokrojone w plastry. Następnie wyłożyć ubite białka.
  • 6. Resztę truskawek poukładać na białkach. Mały kawałek ciasta poskubać na małe kawałeczki i wyłożyć na wierzch.
  • 7. Ciasto wstawić do nagrzanego w 180`C piekarnika i piec 45 min.

Porady

Mniejszy kawałek ciasta można też zamrozić, a następnie zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować