Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

0 (0 ocen)

Kruche ciasto wypełnione delikatną, waniliową masą budyniową i kwaskowaty rabarbar. Ciasto jest proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie, więc bierzcie rabarbar i do dzieła kochani.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500 g mąki tortowej
    200 g masła
    120 g cukru
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Masa budyniowa:
    800 ml mleka
    80 g budyniu waniliowego
    100 ml śmietanki kremówki 30%
    120 g cukru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Dodatkowo:
    500 g rabarbaru
    2 łyżki cukru
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą cześć ciasta owijamy folią spożywczą. Jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki. Formę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wysypujemy wiórki kokosowe.

Porady

Masa budyniowa: Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy kremówkę, cukier i pastę z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko wlewamy do kubeczka, dodajemy budyń i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z budyniem i intensywnie mieszając gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Ciepły budyń przekładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na budyń wykładamy rabarbar.Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto najlepiej schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować