kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli, tak jak ja, lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    3 żółtka
    2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby)

    1/2 kg rabarbaru

    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka)
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki.
    Rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu.
    Ciasto wyjmuję z lodówki, wykładam na nie pokrojony rabarbar i wylewam gorący budyń. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować