Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki podane na blachę 30x25 cm.
Zagnieść kruche ciasto: Obie mąki przesiać, dodać zimne masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, szybko zagnieść, podzielić na 2 części ( mniejszą i większą) i włożyć na 30 minut do lodówki.
Większą część ciasta rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w temp. 180 st. Przestudzić.
2.Białka ubić na pianę, dodawać partiami cukier cały czas ubijając.
Na podpieczony spód wylać pianę z białek, na to równomiernie wyłożyć opłukane i osączone porzeczki, pokrojone w plasterki truskawki, wszystko posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch posypać pozostałą częścią ciasta kruchego.
3.Wstawić do piekarnika na ok. 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Komentarze