Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kruche ciasto ze słodką bezą i kwaśnymi porzeczkami. Dodatkowo wiórki kokosowe i pyszna kruszonka - miodzio:)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250 gram zimnego masła
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    5 białek
    szklanka cukru
    5 łyżek wiórków kokosowych
    2 szklanki czerwonej porzeczki
    ok.10 truskawek ( opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Składniki podane na blachę 30x25 cm.
    Zagnieść kruche ciasto: Obie mąki przesiać, dodać zimne masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, szybko zagnieść, podzielić na 2 części ( mniejszą i większą) i włożyć na 30 minut do lodówki.
    Większą część ciasta rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w temp. 180 st. Przestudzić.
  • Ciasto 2. Białka ubić na pianę, dodawać partiami cukier cały czas ubijając.
    Na podpieczony spód wylać pianę z białek, na to równomiernie wyłożyć opłukane i osączone porzeczki, pokrojone w plasterki truskawki, wszystko posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch posypać pozostałą częścią ciasta kruchego.
  • Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką 3. Wstawić do piekarnika na ok. 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować