Kruche ciasto z połówkami jabłek

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto, które pięknie się prezentuje, wspaniale smakuje i szybko przygotowuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    Dodatkowo
    4 jabłka
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z połówkami jabłek 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

    Jabłka obrać i podzielić na dwie połówki każde, usuwając gniazda nasienne.
    Cukier wymieszać z cynamonem i każdą połówkę jabłka obtoczyć w nim.

    Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jednym plackiem wyłożyć dno blaszki i ułożyć na niej połówki jabłek.
    Przykryć drugim plackiem lekko dociskając pomiędzy jabłkami i po brzegach ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
    Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować