Kruche ciasto z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać i podzielić na dwie połówki każde, usuwając gniazda nasienne.
Cukier wymieszać z cynamonem i każdą połówkę jabłka obtoczyć w nim.
Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jednym plackiem wyłożyć dno blaszki i ułożyć na niej połówki jabłek.
Przykryć drugim plackiem lekko dociskając pomiędzy jabłkami i po brzegach ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem
Komentarze