kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

4.47 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

mam wrażenie, że to ciasto piekł już każdy. Ja jakoś długo się za nie zabierałam i pierwszy raz dopiero teraz i powiem szczerze, iż nie od razu przypadło mi do gustu lecz tak zasmakowało wszystkim wokoło że były dwie powtórki w jednym tygodniu…

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 szkl mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    budyniowa pianka:
    5 białek
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 opakowania budyniu śmietankowego każdy po 64g
    125 ml oleju
    jeżyny
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę (u mnie duża 24X35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.
  • 2. Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.
  • 3. Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy jeżyny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować