Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,podsmażyć w garnku z dodatkiem cynamonu.Przestudzić.
2.Mąkę przesiać,posiekać z masłem.Wbić jajka,dodać cukier puder,oraz proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
3.Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić na dwie nierówne części.Większym kawałkiem wylepić dno i boki blachy,na to rozłożyć równomiernie wcześniej uprażone i ostudzone jabłka.
Pozostałą część ciasta kruchego zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka.
Wstawić blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze