Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

4.5 (172 ocen)

Z połączenia delikatnego , kruchego ciasta , budyniu i jabłek wychodzi naprawdę smaczna kompozycja :)

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanka mąki
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    200g margaryny
    3 łyżki śmietany 18 %

    Dodatkowo:
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    pół łyżeczki cynamonu
    1 litr mleka
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z podanych składników ( margarynę zetrzeć na tarce).
    Ciasto podzielić na 2 części. Jedna cześć rozwałkowujemy wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 15 min nagrzanego do 180°C .
  • 2. Budynie gotujemy na 1 litrze mleka ( do proszku budyniowego dodajemy cynamon) . Ugotowany budyń dzielimy na 2 części.
    Jedna cześć smarujemy upieczone ciasto, układamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka polewamy resztą budyniu i przykrywamy 2 częścią rozwałkowanego ciasta.
  • 3. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować