KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I OWOCAMI

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Do ciasta najlepiej pasują kwaskowate owoce jak maliny ,czy wiśnie, gdyż doskonale komponują się ze słodką pianką i kruszonką .

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO :
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 masło lub margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielmy na dwie części ( 40 i 60% ) . Większą częśc wykładamy na blachę( 20x33 )wyłożoną papierem do pieczenia i w temperaturze 190 C , podpiekamy na złoty kolor przez ok. 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
    Mniejszą częśc ciasta w tym czasie dajemy do zamrażarki.
  • 2. Kiedy ciasto mamy już wystudzone zaczynamy przygotowanie pianki .
    PIANKA:
    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru ( ja dałam niepełną )
    cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 2x40 g)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    500 g malin ( w mojej wersji były wiśnie i borówki) mogą też byc mrożone, jednak nie rozmrażamy ich przed pieczeniem .
  • 3. Po ubiciu białek na sztywno dodajemy cukier, cukier waniliowy, budynie i małymi strumieniami olej ( cały czas miksując)
    Na zimny spód wykładamy zrobiona pianę , układamy owoce ( otworkami do góry) i dajemy starte ciasto ( które było wcześniej w zamrażarce)
    Pieczemy ok. 30-40 minut w 190 C.
    Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować