Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Po prostu wyszło przepyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 g mąki
    3 jajka
    220 g masła
    90 g cukru pudru
    szczypta soli
    800 g rabarbaru
    150 g cukru
    1 opakowanie galaretki cytrynowej

Kruche ciasto rabarbarowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto rabarbarowe z pianką 1. Żółtka oddzielamy od białek.

    Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.

    Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.

    Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.

    Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.

    Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.

    Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy