Kruche ciasto przekładane masą orzechową

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne, pięknie się prezentuje i łatwo się je przygotowuje.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    ● 40 dag mąki
    ● 30 dag masła lub margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 4 żółtka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa orzechowa:
    ● 25 dag obranych orzechów włoskich
    ● 1 szkl. gorącego mleka
    ● 25 dag masła
    ● 20 dag cukru pudru
    Polewa:
    ● 7 łyżeczek cukru
    ● 7 łyżeczek mleka lub wody
    ● 1/4 kostki masła
    ● 3 łyżki kakao
    Oraz:
    ● mus jabłkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Kruche ciasto przekładane masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki mieszamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, wykładamy blachy i osobno pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180-200 °C. Chłodzimy.
  • 2. Masa: mleko zagotowujemy. Orzechy mielimy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie, wciąż ucierając, stopniowo dodajemy mleko z orzechami.
  • 3. Polewa: w rondelku podgrzewamy mleko (ew. wodę). Mieszając, stopniowo dodajemy cukier, masło i kakao. Zagotowujemy i odstawiamy.
  • 4. Jedno kruche ciasto smarujemy musem, przykrywamy drugim ciastem. Na wierzch wykładamy warstwę masy orzechowej. Chłodzimy. Podajemy polane polewą.

Porady

Mus jabłkowy warto zrobić samodzielnie: jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dusimy z cynamonem i cukrem na wolnym ogniu, aż zmiękną. Miksujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować