Kruche Ciasteczka Zajączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Świąteczne ciasteczka.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    160 g cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypt soli
    180 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:

    pół tabliczki białej czekolady
    1 ulubiona galaretka na 1 szkl.wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Galaretki

Kruche ciasteczka zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka. 1. Mąkę,cukier puder przesiać do miski przez sitko,wsypać cukier waniliowy,masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do miski,wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli,następnie posiekać całość nożem i szybko zagnieść,gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić na pół godz do zamrażalnika.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 180 C,schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,na grubość 3 mm,wykrawać ciasteczka i układać na blaszce,pamiętając,aby wycinać pary,w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek.
    Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia.
    Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku,wymieszać i odstawić do wystudzenia,następnie,żeby szybciej zaczęła się ściągać wstawić do zamrażalnika,kontrolując czy nie tężeje.
    Czekoladę rozpuścić na parze,czyli zagotować wodę w małym rondelku i nałożyć na niego miseczkę tak,aby się nie stykała z wodą,wrzucić do miseczki czekoladę połamaną na mniejsze kawałki,przykryć dekielkiem,i po 5 min.wymieszać dokładnie,następnie smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać na wierzch te z wyciętym środkiem,tak aby się sklepiły,żeby galaretka nie wypłynęła.
    Do sklejonych ciasteczek,wlewamy małą łyżeczką najlepiej, tężejącą galaretkę,odstawiamy do lodówki,przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.

Porady

Ciasteczka można upiec dużo szybciej i przechowywać w zamkniętej puszce a tuż przed świętami posmarować czekoladą i napełnić galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować