Kruche ciasteczka z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciasteczka to smak mojego dzieciństwa :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki,
    3 żółtka,
    250g miękkiej margaryny,
    pół szklanki gęstej śmietany,
    30g drożdży,
    op. cukru waniliowego,
    2 łyżki cukru,
    szczypta soli.
    Pianka:
    3 białka,
    1,5 szklanki cukru pudru,
    sok z 1 cytryny.

Kruche ciasteczka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto jak kruche. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać foremką ciasteczka. Układać na blaszce uprzednio wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w temp. 180 stopni C na złoty kolor (ok. 20min).
    Pianka:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Piankę nakładać na ciasteczka i zapiec jeszcze 5min w piekarniku.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy