Kruche ciasteczka z jabłkiem

4.47 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla osłody mam dla Was bardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:

    mąka pszenna 500 g,

    masło lub margaryna 500 g,

    śmietana 4 łyżki,


    ponadto:

    jabłka 4-5 szt,

    cukier puder,
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciasteczka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

    Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jabłka Puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować