Kruche ciasteczka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne , kruche ciasteczka posmakują małym i dużym łakomczuchom. Zamiast galaretki można użyć konfitury.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    łyżka gęstej śmietany 18%
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli migdałowego aromatu
    galaretka pomarańczowa
    puder do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję posiekane masło, śmietanę, jajko oraz puder. Dodaję kilka kropli aromatu i zagniatam ciasto. W razie potrzeby podsypuję je odrobiną mąki.

    Z rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką kółeczka, w połowie kółeczek foremkami wycinam różne kształty. Pełne kółeczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ich boki smaruję roztrzepanym białkiem i na nich układam kółeczka z wyciętymi kształtami. lekko je dociskam, tak by się zlepiły. Górne warstwę ciasteczek smaruję żółtkiem.

    Ciastka piekę w temp. 180 , około 20 minut (aż nabiorą złotego koloru). Ciastka studzę i posypuję pudrem.

    Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody, kiedy zacznie lekko tężeć, łyżką wlewam galaretkę do dziurek. Zostawiam do ostygnięcia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować