Kruche ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową

4.51 (176 ocen)

Bardzo smaczne, kruche.Świetnie ich smak uzupełnia czekolada, którą na końcu polewamyciasteczka.W przygotowaniu szybkie i proste.

Składniki:

  • 2 jajka
    400 g mąki
    150 g masła
    120 cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    125 g mielonych orzechów laskowych lub orzechów włoskich
    3 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli
    na gładką masę, następnie dodać jajka, śmietanę, nadal ucierać,
    wsypać mielone orzechy,połączyć.
    Następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko
    zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Kruche ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową 2. Zrobić nieduże kulki, delikatnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez ok. 15 minut, do
    lekko złotego koloru. Zimne ciasteczka udekorować polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować