Kruche ciasteczka babci Helenki

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Ciasteczka są bardzo kruche. Wspaniały dodatek do kawy. Z tej porcji ciasta wychodzi około 100 ciasteczek.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 kostka masła
    1 kostka smalcu
    1,5 szklanki cukru
    6 żółtek
    1 opakowanie śmietany 18%
    1 torebka amoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka babci helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasteczka 1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do mąki z pozostałymi składnikami. Nożem posiekaj wszystkie składniki do uzyskania grudek. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na około 0,5 godziny. Schłodzone ciasto podziel na małe kawałki, rozwałkuj na cienkie placki i wykrawaj ciasteczka szklanką a dziurki nakrętką od napojów. Blachy wysmaruj tłuszczem, układaj ciasteczka w niewielkiej odległości. Upiec na złoty kolor.
    Ciastka po upieczeniu wystaw do chłodnego pomieszczenia na całą dobę, by lekko skruszały.

Porady

Ciasteczka można na wierzchu posypać grubym cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować