Kruche ciasteczka Ani

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naprawdę proste w zrobieniu, a jakie smaczne!

  • 40 min

Składniki:

  • 240 g. mąki
    140 g. masła
    60 g. cukru
    2 jajka
    cukier puder
    dowolna twarda marmolada
    folia aluminiowa

Kruche ciasteczka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy żółtka i zagarniamy wszystko nożem, gdy zrobią się kluski wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 10-15 min.
  • 2. Ciasto rozwałkować i posypać mąką. Foremkami wycinać ciasteczka, naparstkiem robiąc dziurkę w co drugim ciastku i układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Piec na złoty kolor ok. 15 min.
  • 3. Wystudzone ciastka przełożyć marmoladą, sklejając ciastko pełne z tym z dziurką. Następnie dziurkę również napełnić marmoladą i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasteczka z dziurkami można przed pieczeniem posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Wówczas nie posypujemy ich cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy