Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do popołudniowej kawy będą jak znalazł.
Pyszne kruche różyczki z czekoladą.
Te małe ciasteczka podbiły serca domowników.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    150 g masła
    Pół szklanki cukru pudru (tyle cukru do wersji bez czekolady z czekoladą około 1/3szklanki)
    1 jajko
    Opcjonalnie łyżeczka wody jeżeli ciasto jest zbyt suche
    Tabliczka mlecznej czekolady lub cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka 1. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką.
    Następnie dodajemy jajko i cukier.
    Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
    Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia.
    Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów i wycinamy ciasteczka za pomocą kieliszka do szampana.
    Układamy po 4 kółka jeden przy drugim tak żeby delikatnie nachodziły na siebie
    (tworzymy coś ala łańcuch).
    Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
    Rozchylić płatki róż.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia.
    Tak upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i pojedyncze ciastka zanurzyć w czekoladzie.
    SMACZNEGO

Porady

Tym razem użyłam czekolady z orzechami więc moje ciastka były bardziej wzbogacone smakowało:) Jedną część ciasteczek dodatkowo posypałam cukrem pudrem. Ciasteczka nie są zbyt słodkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować