Kruche ciasteczka

4.5 (169 ocen)

Bardzo kruche, delikatne ciasteczka z lekką, acz wyczuwalną migdałową nutą.

Składniki:

  • 190g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 małe jajko
    1 łyżka śmietany
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    drobny cukier do posypania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C., blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
  • 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Odstawić.
  • 3. Masło i cukier zmiksować na puszystą masę.
  • 4. Dodać jajko, śmietanę, cukier waniliowy i ekstrakt migdałowy i ponownie zmiksować aż składniki dobrze się połączą.
  • 5. Wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • 6. Masę przełożyć do wyciskarki, tudzież rękawa cukierniczego i wyciskać ciastka.
  • 7. Ciasteczka posypać odrobiną cukru.
  • 8. Piec przez 6-8 minut. Ciasteczka będą lekko złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować