To pyszne połączenie kruchego ciasta z soczystymi brzoskwiniami oraz kisielową pianką na wierzchu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
( prostokątna forma 30x24 cm )
200 g maki może być puszysta KRUPCZATKA
200 g zimnego masła lub margaryny Kasia lub Palma
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
parę kropel olejku waniliowego
Kruche brzoskwiniowe z kisielową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke przesiać, wymieszać z sola, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimną margarynę, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na pól godziny do lodówki.
Przygotować formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę. Następnie położyć na wierzch ciasta pokrojone brzoskwinie.
2.Białka ubić na sztywna piane, następnie małymi partiami dosypywać cukier cały czas miksując na niskich obrotach a na sam koniec wsypać kisiel i chwilę jeszcze ubijać. Wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp 180 stopni. Piec jakieś 30-40 min. uważając by pianka się za bardzo nie spaliła z wierzchu, jeśli tak, to należy zmniejszyć temperaturę pod koniec pieczenia do 160°. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Komentarze