KRUCHE BRZOSKWINIOWE z KISIELOWĄ PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne połączenie kruchego ciasta z soczystymi brzoskwiniami oraz kisielową pianką na wierzchu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( prostokątna forma 30x24 cm )

    200 g maki może być puszysta KRUPCZATKA
    200 g zimnego masła lub margaryny Kasia lub Palma
    szczypta soli
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    parę kropel olejku waniliowego

    4-5 brzoskwiń

    kisielowa pianka:

    1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
    4 białka
    1 szklanka drobnego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche brzoskwiniowe z kisielową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KRUCHE BRZOSKWINIOWE z KISIELOWĄ PIANKĄ. 1. Mąke przesiać, wymieszać z sola, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimną margarynę, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na pól godziny do lodówki.
    Przygotować formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę. Następnie położyć na wierzch ciasta pokrojone brzoskwinie.
  • KRUCHE BRZOSKWINIOWE z KISIELOWĄ PIANKĄ. 2. Białka ubić na sztywna piane, następnie małymi partiami dosypywać cukier cały czas miksując na niskich obrotach a na sam koniec wsypać kisiel i chwilę jeszcze ubijać. Wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp 180 stopni. Piec jakieś 30-40 min. uważając by pianka się za bardzo nie spaliła z wierzchu, jeśli tak, to należy zmniejszyć temperaturę pod koniec pieczenia do 160°. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować