Kruche babeczki z nadzieniem

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Smaczne i proste do wykonania

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag mąki pszennej,
    10 dag margaryny,
    żółtko,
    3-4 łyżki wody

    Nadzienie:
    30 dag pieczarek,
    2 cebule,
    10 dag żółtego sera,
    kilka zielonych oliwek,
    jajko,
    2 łyżki masła,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche babeczki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtko wymieszane z wodą. Zarobić jednolite ciasto. Ciastem dość cienko wylepić foremki. Ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku w 180 st.C na złoty kolor. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek i przełożyć na blachę.
  • 2. Pieczarki oczyścić, umyć i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle z cebulą. Gdy będą miękkie, dodać jajko i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone oliwki i przyprawić, wymieszać całość.
    Nadzieniem napełnić babeczki, posypać startym serem.
    Włożyć do piekarnika i zapiekać 6-8 min. Podać na ciepło lub zimno posypane pietruszką.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi oliwek może nie dodawać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować