Kruche babeczki z budyniowym truskawkowym kremem

5 (174 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Babeczki z budyniem truskawkowym i owocami

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    250 g masła
    2 jajka
    100-150 g cukru pudru (u mnie 100, ale ciasto jest niezbyt słodkie)
    szczypta soli

    Krem:
    500 g zblendowanych truskawek
    500 ml mleka
    3 łyżki z górką skrobi ziemniaczanej
    cukier (ilość dowolna – u mnie kilka łyżek)
    200-210 g masła

    Dodatkowo:
    masło do smarowania foremek
    owoce do ozdabiania
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Kruche babeczki z budyniowym truskawkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy krupczatkę i tworzymy wgłębienie w które wrzucamy masło i cukier puder. Rozcieramy trochę masło z mąką i cukrem, dodajemy jajka i sól, zagniatamy. Wkładamy do lodówki, schładzamy. Po 1-2 godzinach rozwałkowujemy ciast, wycinamy okręgi nieco większe niż foremka i wyklejamy wysmarowane masłem foremki, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do złotego koloru. Chłodzimy.

    Krem: Truskawki i ok. 350 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na małym gazie, dodajemy cukier. Pozostałe mleko łączymy z mąką. Jak masa truskawkowa zacznie „bąbelkować” na gazie wlewamy mleko z mąką i mieszamy do zgęstnienia. Chłodzimy. Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami budyń. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego bądź nakładamy łyżeczką do korpusów babeczek. Ozdabiamy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Jagody Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować