Kruche babeczki z budyniem i bananem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwy i pyszny deser

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    sól

    opakowanie budyniu śmietankowego, pół banana, cukier, pół litra mleka

Kruche babeczki z budyniem i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

    Odmierzamy składniki na ciasto. Mąkę przesiewamy na stół , dodajemy sól. Schłodzone masło dodajemy do mąki . Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder i żółtka. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Foremki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przenosimy na ułożone blisko siebie foremki. Ciasto dociskamy lekko do ścianek foremek i nakłuwamy widelcem . Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
    Gdy babeczki wystygną , kładziemy plasterek banana , zalewamy budyniem i ozdabiamy, np. wiórkami kokosowymi, kolorową posypką, czy żelkami.

Komentarze

Podobne przepisy