Kruche babeczki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kruche babeczki z budyniem to moje ulubione kruche ciastka z dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak pysznego, kruchego ciastka i słodkiego budyniu. Kruche babeczki z budyniem powstały , gdyż pewnego dnia miałam zbyt dużo ciasta kruchego, które mi zostało po zrobieniu innego ciasta. Jak się okazało kruche babeczki z budyniem nie zabierają dużo czasu. Samo zrobienie i pieczenie zajęło mi w sumie około godziny. W efekcie cała moja rodzina zajadała się pysznymi domowymi babeczkami czym z najlepszych cukierni. Polecam !

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki(1,5 szklanki)
    125 g masła
    50 g cukru pudru(około 4-5 łyżek)
    2 żółtka
    ew. śmietana 12% (jak by ciasto nie chciało się skleić)
    aromat waniliowy
    budyń
    100 ml wody
    45 g gotowego budyniu w proszku(1 opakowanie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, cukru pudru i masła zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Z ciasta wykrawamy koła wielkości foremek. Obklejamy ciastem formy.
    Gotowy budyń w proszku zalewamy wodą. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do każdej babeczki wkładamy po łyżeczce budyniu. Z pozostałego ciasta wykrawamy koła wielkości foremek i układamy je na budyniu. Sklejamy brzegi. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Studzimy. Możemy obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować