Kruche babeczki z budyniem

4.5 (179 ocen)

pyszne babeczki

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła zimnego
    • 50 g cukru pudru
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 3 żółtka

    Budyń
    • 1,5 szkl mleka
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche babeczki

Kruche babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta. Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę. Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń. Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami i szczelnie skleić po bokach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż babeczki się lekko zrumienią. Po upieczeniu pozostawić na około 20 minut w foremkach. Wyjąć, przełożyć na tacę i studzić odwrócone do góry dnem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wyszło 15 babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować