Kruche babeczki z brzoskwiniami i kremem migdałowym

4.5 (182 ocen)

  • 4 godz.

Babeczki są czasochłonne, ale wyglądają bardzo efektownie. Nie jeden gość zapyta z jakiej to cukierni ;)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto :
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    125g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany (18%)

    Krem:
    300ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mielonych migdałów
    100g masła
    sok z cytryny

    Dekoracja:
    1 puszka brzoskwiń
    25 wiśni z kompotu
    1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Kruche babeczki z brzoskwiniami i kremem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    - mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę
    - dodajemy cukier puder, mieszamy
    - dodajemy zimne masło i siekamy nożem, łącząc z mąką i cukrem
    - dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy szybko jednolite ciasto
    - ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1godzinę
    - foremki do babeczek smarujemy dokładnie tłuszczem (olej, lub rozpuszczone masło)
    - ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm, wycinamy okręgi większe niż średnica foremki do babeczki
    - wyklejamy foremkę ciastem, dokładnie dociskając do brzegów foremki
    - nakłuwamy ciasto widelcem
    - foremki z ciastem wkładamy do zamrażalnika na 10minut
    - nagrzewamy piekarnik do temperatury 200st
    - babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10-15minut
    - po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z foremek i studzimy
    Otrzymamy około 25 babeczek o średnicy 5cm
  • 2. Krem:
    - połowę mleka zagotowujemy z cukrem
    - do pozostałego mleka dodajemy migdały i budyń, mieszamy
    - do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniem i migdałami, energicznie mieszamy i gotujemy aż do zgęstnienia masy
    - ugotowany budyń studzimy
    - masło ucieramy z budyniem na puszystą masę
    - doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
  • 3. Dekoracja:
    - galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy
    - babeczki nadziewamy kremem
    - na wierzchu układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie
    - dekorujemy wisienką
    - przy pomocy pędzelka, nanosimy tężejącą galaretkę na owoce
    - babeczki chłodzimy w lodówce

Porady

Najtrudniejszym momentem jest dekorowanie babeczek galaretką. Zbyt rzadka galaretka spłynie z ciastka, zbyt gęstą trudno jest pokryć dokładnie owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować