Kruche babeczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto łączymy ze sobą, i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.
2.Grzyby płuczemy, zalewamy na noc ciepłą wodą, następnie rano gotujemy przez około 30 minut. Zimne kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
3.Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości, po wystudzeniu również drobno szatkujemy.
4.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
5.Wszystko razem łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodając łyżkę kaszki manny i ubitą pianę z 1 białka (które pozostało z ciasta
6.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki, którymi wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy nakładamy po łyżce farszu, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 10 minut. Dekorujemy zielona pietruszką. Podajemy na zimno lub na ciepło.
Komentarze