Kruche babeczki do barszczu

4.49 (197 ocen)

Delikatne, kruche, nadziewane kapustą i grzybami babeczki, mogę nam posłużyć jako zakąska do czerwonego barszczu

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki pszennej
    190 g margaryny
    2 żółtka
    szczypta proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki soli

    Farsz
    50 dag kapusty kiszonej
    10 dag suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków)
    1 większa cebula
    1 łyżka kaszki manny
    sól, pieprz, sos sojowy
    1 łyżka masła

    Ponadto
    15 dag sera żółtego
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Babeczki Babeczki Przystawki

Kruche babeczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  • 2. Grzyby płuczemy, zalewamy na noc ciepłą wodą, następnie rano gotujemy przez około 30 minut. Zimne kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  • 3. Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości, po wystudzeniu również drobno szatkujemy.
  • 4. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle.
  • 5. Wszystko razem łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodając łyżkę kaszki manny i ubitą pianę z 1 białka (które pozostało z ciasta
  • 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki, którymi wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy nakładamy po łyżce farszu, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 10 minut. Dekorujemy zielona pietruszką. Podajemy na zimno lub na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować