Kruche Babeczki Czekoladowe z Truskawkami

4.5 (168 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

To najlepsze babeczki jakie do tej pory jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto kruche. Czekoladowa masa z dodatkiem mleka w proszku. Cudo!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    - 250 g mąki pszennej
    - 2 żółtka
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 125g masła

    Nadzienie:

    - 200g cukru
    - 1/2 szklanki wody
    - 100g masła
    - 50g kakao
    - 200g mleka w proszku

    Dodatkowo:

    - 100g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i masło posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu z lodówki ciastem wylepić foremki na babeczki (z tego przepisu wychodzi ok. 18 babeczek). Piec około 13 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut.

    Masa: Cukier, wodę i masło rozpuścić w garnku, gotować przez 5 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i kakao. Całość dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na 10-15 minut do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek.

    W garnku podgrzać 1/3 szklanki wody z 1 łyżką cukru i pokrojonymi w kostkę truskawkami, aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Do gorących truskawek wlać 1/4 szklanki wody wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej. Zrobić gęsty kisiel. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Na każdą babeczkę nałożyć łyżeczką niewielką ilość kisielu z truskawkami. Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w lodówce.

    www.domowe-wypieki.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mleko Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować