Krucha tarta z malinami

4.46 (149 ocen)

  • Dla 10 osób

Niezwykle krucha, a jednocześnie o posmaku maślanym tarta z malinami. Świeże owoce nadają cudowny smak, a w połączeniu z kruszonką są jeszcze lepsze. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na deser.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -260 g mąki pszennej
    -1/2 łyżeczki soli
    -125 g masła roślinnego + troszkę do wysmarowania formy
    -1 żółtko
    -2 łyżki zimnej wody
    -mały koszyczek malin
    -bułka tarta do posypania formy
    -kruszonka (masło roślinne, cukier puder, mąka pszenna)
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Krucha tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy z mąką. Gdy ciasto będzie przypominać bułkę tartą, dodajemy żółtko i troszkę wody. Całość energicznie zagniatamy i odstawiamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.
  • 2. Maliny myjemy i suszymy. Robimy kruszonkę.
  • 3. Blachę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy. Jest bardo kruche, więc nie ma co się przejmować jeśli nie będzie się trzymać w całości.
    Ja miałam formę do tart z wyjmowanym dnem, więc kiedy rozwałkowałam placek to przeniosłam je na podstawie tarty, a to co odpadło dokleiłam.
    Spód podpiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy maliny (ew. posypujemy cukrem waniliowym) i posypujemy wierzch kruszonką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i czekamy jeszcze 35 minut. Podajemy po przestudzeniu. Tarta z malinami zrobi furorę wśród domowników i gości!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować