Niezwykle krucha, a jednocześnie o posmaku maślanym tarta z malinami. Świeże owoce nadają cudowny smak, a w połączeniu z kruszonką są jeszcze lepsze. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na deser.
Dla 10 osób
Składniki:
-260 g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki soli
-125 g masła roślinnego + troszkę do wysmarowania formy
-1 żółtko
-2 łyżki zimnej wody
-mały koszyczek malin
-bułka tarta do posypania formy
-kruszonka (masło roślinne, cukier puder, mąka pszenna)
Krucha tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy z mąką. Gdy ciasto będzie przypominać bułkę tartą, dodajemy żółtko i troszkę wody. Całość energicznie zagniatamy i odstawiamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.
2.Maliny myjemy i suszymy. Robimy kruszonkę.
3.Blachę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy. Jest bardo kruche, więc nie ma co się przejmować jeśli nie będzie się trzymać w całości.
Ja miałam formę do tart z wyjmowanym dnem, więc kiedy rozwałkowałam placek to przeniosłam je na podstawie tarty, a to co odpadło dokleiłam.
Spód podpiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy maliny (ew. posypujemy cukrem waniliowym) i posypujemy wierzch kruszonką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i czekamy jeszcze 35 minut. Podajemy po przestudzeniu. Tarta z malinami zrobi furorę wśród domowników i gości!
Komentarze