Ta krucha sałatka należy do moich ulubionych, a na rodzinnym przyjęciu zawsze wzbudza zachwyt gości zarówno swoim apetycznym wyglądem jak i gamą smaku.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pierś kurczaka
Ogórek świeży
Pomidor
Przyprawa do kurczaka
Oliwa z oliwek
czerwona cebula
pestki słonecznika
Sos:
4 czubate łyżeczki musztardy dobrej jakości (najlepiej Dijon)
3 łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)
Krucha sałatka z kurczakiem i prażonymi pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś z kurczaka natrzeć oliwą i przyprawą do kurczaka (lub ulubionymi ziołami). Odstawić do lodówki na 15 minut,usmażyć na patelni grillowej.
2.Sałatę lodową podrzeć na kawałki i wrzucić do miseczki.
3.Ogórek pokroić w półksiężyce,pomidor w kostkę a cebule w piórka. Całość dorzucić do sałaty.
4. Pierś usmażyć,pokroić w kostkę, wrzucić do miski z resztą składników, polać sosem miodowo-musztardowym, wymieszać.Posypać pestkami uprażonymi na patelni. Smacznego!
Sos:
1. Do miseczki, kubka lub innego naczynia dodać 4 łyżeczki musztardy dobrej jakości, następnie 3 łyżeczki miodu i dokładnie całość wymieszać.
2. Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i ponownie bardzo dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos musztardowo miodowy.
3. Na tym etapie warto sprawdzić czy sos musztardowo miodowy już nam nie odpowiada. Jeśli jest już dla nas smaczny możesz pominąć dodawanie cytryny do sosu. W drugim przypadku dodajemy 1 łyżeczkę świeżego soku z cytryny i dokładnie mieszamy cały sos.
Komentarze