Krówka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienita krówka dla małych i dużych łakomczuchów.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    10 dag masła
    4 łyżki miodu
    cukier waniliowy
    ½ szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Masa I:
    ½ litra śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 "śmietan-fix"
    Masa II:
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
    20 dag orzechów włoskich

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

    Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

    Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

    Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy