Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Klasyka w przepysznym wydaniu. ;)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    1 biała cebula
    200 g pieczarek
    500 ml drobiowego rosołu
    100 g masła
    2 łyżki mąki
    pół szklanki białego, półwytrawnego wina
    1 ząbek czosnku
    pieprz do smaku
    1 łyżka soli morskiej
    200 ml słodkiej śmietanki 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Lane kluski Dania główne Sosy

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dzielimy na cztery części i wkładamy do garnka. Posypujemy solą i zalewamy wodą (aż się w całości pokryje), pozostawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej około sześciu.

    Następnie odsączamy mięso z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, królika obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Przesmażone mięso wkładamy z powrotem do garnka (bez wody) i zalewamy rosołem. Gotujemy na średnim ogniu.
    Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Po 3 - 4 minutach dodajemy białe wino i dusimy kolejne kilka minut. Całość dodajemy do garnka.

    Ponownie rozpuszczamy masło, smażymy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i zalewamy śmietanką. Łączymy z mięsem i dusimy razem czterdzieści minut.

    Podajemy z lanymi kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować