królik w sosie marchewkowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Królik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 nogi z królika
    2 marchewki
    szklanka kwaśnej śmietany
    3 ząbki czosnku
    biały pieprz
    sól
    2 łyżki soli peklowej
    2 łyżki masła
    2 łyżki smalcu

Królik w sosie marchewkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić litr wody. Wsypać sól peklową, wymieszać i zalać oczyszczone mięso. Wstawić do lodówki.
  • 2. Następnego dnia czosnek rozetrzeć z pieprzem (solić już nie trzeba). Mięso opłukać i natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć a następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem minimum godzinę.
  • 3. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, wlać odrobinę wody, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Nie gotować ze śmietaną. Nogi podawać polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy