Królewska brioche z czekoladą i tahini.

0 (0 ocen)

Któż mógłby się oprzeć cudownej, świeżutkiej i pachnącej brioszce?!Z racji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche.Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :)Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser.

Składniki:

  • I. Ciasto:

    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki ciepłego mleka
    250 g mąki
    szczypta soli
    3 łyżki cukru pudru
    2 jaja
    125 g masła w temperaturze pokojowej
    1 łyżka oleju
    4 łyżeczki tahini
    40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)

    II. Do przybrania:

    1 tabliczka czekolady
    pokruszone pistacje
    pokruszone orzechy makadamia
    pestki granatu
    posypki czekoladowe
    kwiatki i listki z masy marcepanowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brioszki Drożdżówka Desery

Królewska brioche z czekoladą i tahini. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, spieniony zaczyn z drożdży i jajka. Zaczynamy powoli wyrabiać ręką.
    Dodajemy po kawałku masła, wciąż wyrabiając.
    Na tym etapie powinno nam powstać miękkie, elastyczne i lepiące się ciasto.
  • 3. Stolnicę oprószamy mąką i umieszczamy na niej ciasto (ręce możemy posmarować kilkoma kroplami oleju). Formujemy z niego gładką kulę.
    Miskę smarujemy delikatnie olejem i wkładamy do niej naszą kulę. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż podwoi swój rozmiar.
  • 4. Ponownie umieszczamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i ugniatamy je ok. 5 minut. Podczas tej czynności powinno się ono stawać mniej klejące. Znów wkładamy je do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  • 5. W końcu przekładamy nasze ciasto na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy. Powstałe placuszki smarujemy tahini (1/2 łyżeczki na każdy) i wsypujemy kilka kawałków czekolady. Delikatnie zalepiamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem i formujemy z nich kuleczki.
  • 6. W natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówce układamy nasze bułeczki obok siebie, mają na siebie nachodzić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę, aż podrosną.
  • 7. Pieczemy 35-45 minut w 180°C na złotobrązowy kolor.
  • 8. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch brioszki. Posypujemy go dodatkami.
    Należy ostrożnie dobierać dekorację wierzchu, aby nie przyćmiła nam smaku. Z tego powodu kwiatki wykonałam z masy marcepanowej ( smak marcepanu :P), a nie lukrowej. Granat i posypka z gorzkiej czekolady świetnie równoważą słodkość.
  • 9. Gdy czekolada zastygnie - kroimy na kawałki.
    Można również tradycyjnie posypać ją cukrem pudrem - będzie pyszna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować