Krokodyl nakarmiony papryką i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto francuskie rozkładamy i odcinamy mały paseczek na dodatki i odkładamy. Prostokątne ciasto układamy węższym końcem do siebie i dłuższymi końcami po bokach. W środku ciasta robimy radełkiem lub zwykłym nożem ukośne nacięcia -jakbyśmy choinkę chcieli wyciąć z tym, że na środku musi pozostać nietknięte
2.na środek układamy kiełbasę a na nią paprykę
3.teraz zawijamy pojedyncze kawałki na skos układając coś w rodzaju warkoczyka
6.Do pozostawionego wcześniej kawałka dokładamy wycięte z papryki koła i tworzymy oczy , które nakładamy i doczepiamy do paszczy
7.Z bagietki wycinamy dwie łapki i doczepiamy do krokodyla a jeśli zostaną nam kawałeczki ciasta robimy zgrubienia na skórze krokodyla - całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.\
8.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 200) i pieczemy około 20 minut :)
Komentarze