Dzisiaj polecam bardzo smaczne krokiety ze szpinakiem, jajecznicą i żółtym serem.
Naleśniki panierowane i smażone, podawane z barszczykiem lub jako przekąskę smakują wybornie i są pyszne.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto naleśnikowe;
mąka 1 szkl,
mleko 1,5 szkl,
jajka 2 szt,
mielona kurkuma 1/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Farsz;
szpinak 1 kg,
ząbki czosnku 3 szt,
sól i pieprz do smaku,
gałka muszkatołowa do smaku,
Jajecznica;
jajka 8 szt,
masło 3 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
Krokiety ze szpinakiem , jajecznicą i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na naleśniki:
Mąkę, mleko i jajka zmiksować. Dodać kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć nadmiar wody. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z jajek przygotować jajecznicę, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie przygotowane składniki połączyć ze sobą.
Farsz nakładać porcjami na usmażone naleśniki, zawijać tak jak krokiety.
Panierować w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Podawać z czerwonym barszczykiem, lub jako pyszną przekąskę.
Komentarze