Krokiety ze szpinakiem i fetą

4.95 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wielbiciele szpinaku z pewnością nie będą zawiedzeni. Chrupiący naleśnik z dużą ilością szpinaku w towarzystwie czosnku, soku z cytryny i kremowej fety zaspokoi największy szpinakowy głód :) Z podanych proporcji wyszło mi 12 krokietów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe :
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    szczypta soli
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki wody gazowanej
    2 jajka

    Składniki na farsz :
    900 g mrożonego szpinaku
    2 łyżki masła
    5-6 ząbków czosnku
    4 łyżki soku z cytryny
    5-6 łyżek fety
    sól, pieprz

    Panierka :
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.95 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania :
    Najpierw przygotowuję ciasto na naleśniki : do dużej miski wlewam mleko i wodę, wbijam jaja, dodaję mąkę i sól, miksuję na gładką masę, smażę naleśniki, odstawiam. W garnku rozpuszczam masło, wrzucam mrożony szpinak, pozostawiam na małym ogniu pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi (co jakiś czas mieszam!). Następnie oprószam solą i pieprzem, dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, mieszam, gotuję na małym ogniu 3-4 minuty. Pod koniec gotowania doprawiam sokiem z cytryny, do smaku solą i pieprzem, ściągam z palnika, odsączam, dodaję ser feta, dokładnie mieszam. Farsz nakładam na naleśniki, zawijam, następnie obtaczam w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować