Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam krokiety. Te są moimi ulubionymi z takim ciągnącym się serem żółtym.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    300 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    250 ml wody
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Składniki na farsz:

    pół kg pieczarek
    20 dag sera żółtego
    2 cebule
    sól i pieprz
    3 łyżki oleju

    Dodatkowo potrzebujemy:

    1 jajko + 3 łyżki mleka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto "odpoczęło".
    Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Ja nie podlewałam olejem ( jest już w cieście ) ale jeśli jest taka potrzeba, to oczywiście należy to zrobić ( ale dosłownie 2 - 3 krople oleju pod naleśnik ).
    Z porcji tej wyszło mi 8 dużych naleśników.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni i dodajemy do niego pokrojoną cebulę. Smażymy.
    Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Gdy cebula zmięknie dokładamy pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku i smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje.
    Odkładamy do ostudzenia.
    Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go z zimnymi pieczarkami.
    Farsz mamy gotowy.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu ( ja wcześniej podzieliłam sobie farsz na 8 równych części ) i zawijamy.
    Jajko z mlekiem roztrzepujemy.
    Każdy krokiet obtaczamy w jajku i bułce tartej.
    Smażymy na oleju pod przykryciem z każdej strony na średnim ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować