Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem czerwonym

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne polskie danie na święta i uroczystości rodzinne. A to moja wersja. Porcja na przyjęcie dla 15 osób.

  • 60 min

Składniki:

  • Barszcz czerwony:
    2 kg wołowiny
    2 kg buraków
    20 dag marchewki
    10 dag pietruszki
    5 dag selera
    1 cebula – 10 dag
    2- 3 sztuki liści laurowych
    ocet lub kwasek cytrynowy ( do smaku )
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    pieprz, sól, cukier
    zielenina ( natka pietruszki )
    2 ząbki czosnku ( zmiażdżone )
    5 dag suszonych grzybów

    Krokiety:
    mięso pozostałe po ugotowaniu barszczu
    60 dag kiszonej kapusty
    1 cebula- 15 dag
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    1 jajko

    Ciasto na naleśniki:
    1 kg mąki
    5 jajek
    1 l wody
    3/4 l mleka
    40 ml oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie barszczu:
    Grzyby umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie.
    Mięso umyć, zalać 5 litrami wody. Ugotować, wraz z grzybami i wodą spod grzybów. Po ok. 1.5 – 2 godz. dodać umyte i pokrojone jarzyny oraz cebulę przypieczoną na gazie. Wyjąć mięso, ostudzić. Wywar przyprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ocet lub kwasek cytrynowy, zmiażdżony czosnek. Do uzyskania ładnego koloru barszczu można dodać parę łyżek gotowego koncentratu buraczkowego.
    Przed podaniem barszcz należy przecedzić. Podawać w filiżankach na wierzch wsypać natkę pietruszki. Na talerzykach obok podajemy krokiety z mięsem i kapustą.
  • mięsno- kapuściany farsz do krokietów 2. Wykonanie farszu na krokiety:
    Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ok. 1 godz. Następnie zmielić mięso wyjęte z barszczu, kapustę ( można ją także drobno posiekać nożem ), czosnek, cebulę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna. Podsmażyć chwilkę na oleju. Wymieszać z surowym jajkiem.
    Wystudzić.
  • usmażony naleśnik 3. Wykonanie ciasta naleśnikowego:
    Zmiksować wszystkie składniki, na końcu dodać olej, lekko wymieszać ciasto.
    Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej kawałkiem słoniny, z obu stron na rumiany kolor.
  • zwijanie krokietów 4. Wykonanie krokietów:
    Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w rulonik. Następnie panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Podawać gorące z czerwonym barszczem.
  • gotowe usmażone krokiety 5. Smacznego życzę :)

Porady

Przedstawiona porcja jest na przyjęcie- na 15 osób. Ciasto naleśnikowe można zrobić ulubione, według swojego indywidualnego przepisu, np z piwem, na samym mleku, czy wodzie gazowanej. Farsz do krokietów możemy wykonać z mieszanego mięsa, np drobiu i wołowiny, czy wieprzowiny. Krokiety można odgrzewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować