Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

4.51 (200 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Tradycyjne polskie danie. Doskonały sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego mięsa nie tylko z kurczaka. Złociste i chrupiące krokiety wywołają uśmiech na twarzy każdego łasucha.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - zsiadłe mleko lub maślanka: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - skórka ze słoniny lub boczku: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - kremowy biały serek: 150 gramów
    - pieczone mięso z kurczaka: 250 gramów
    - pieczarki: 200 gramów
    - koperek: 1 pęczek
    - czosnek: 1 ząbek
    - bułka tarta: 3 szczypty

    - mąka pszenna: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    1. Do miski wsypać mąkę. W drugim naczyniu lekko ubić jajka, dodać sól, wodę i zsiadłe mleko lub maślankę, wszystko dobrze wymieszać. Mokre składniki powoli wlewać do mąki intensywnie mieszając. Za pomocą rózgi lub miksera wyrobić ciasto bez grudek* o konsystencji śmietanki.
    2. Rozgrzać patelnię**, delikatnie natłuścić skórką ze słoniny. Wylewać po trochu ciasto, starannie rozprowadzając je po całej patelni. Naleśnik smażyć do momentu gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Cienkie naleśniki wystarczy smażyć z jednej strony.
    3. Naleśniki układać na talerzu odwróconym do góry dnem. Po usmażeniu stos naleśników przykryć drugim talerzem i pozostawić tak na kilka minut.
    *ciasto z grudkami można uratować przecierając je przed drobne sitko
    ** warto mieć w kuchni specjalną, lekką patelnię do naleśników
  • 2. Farsz:
    1. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dusimy na oliwie przez 3 - 5 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Mięso z kurczaka bardzo drobno siekamy, ewentualnie rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy twarożek, pieczarki i posiekany koperek oraz sól do smaku i wyrabiamy na gładką masę. Na koniec wsypujemy 2 - 3 garści bułki tartej i dokładnie mieszamy.
  • Krokiety z kurczakiem i pieczarkami 3. Krokiety:
    1. Dwie czubate łyżki farszu układamy w górnej części naleśnika. Następnie zakładamy boki i całość zwijamy. Krokiety wstawiamy do lodówki na 15 minut.
    2. Schłodzone krokiety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy na klarowanym maśle na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować