Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty, mięsa wieprzowego i pieczarek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki do farszu:

    pieczarki 80 dag
    szynka wieprzowa 60 dag
    kiszona kapusta 2 kg

    Przyprawy:

    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól
    majeranek
    mielone ziele angielskie
    liść laurowy

    Ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm :

    jajka kurze 6 szt.
    mleko 3 szklanki
    ciepła przegotowana woda 3 szklanki
    olej 6 łyżek
    mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
    sól pół łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem. 1. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
  • Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem. 2. Wykonanie farszu:

    Wypłukane w kilku wodach grzyby odciskamy z wody i gotujemy do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami do miękkości kapusty (około 1,5 godziny). Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.
  • Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem. 3. Wykonanie krokietów:

    Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 3 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.


    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować